A bátaszéki II. Géza Gimnázium és a besigheimi Christoph Schrempf Gimnázium testvériskolai kapcsolata

Bátaszék 1992 óta áll testvérvárosi kapcsolatban a Baden-Württembergi kisvárossal Besigheimmal.
1993 őszén ünnepelte iskolánk fennállásának 30. évfordulóját, amelyre meghívtuk a besigheimi gimnázium képviselőit is. A kis küldöttséget maga az igazgató úr Dr. Armin Stirn vezette, Gustav Bächler igazgatóhelyettes és néhány diák kísérték el. A besigheimi gimnáziumnak akkor már hosszú évek óta élő testvériskolai kapcsolata volt a Newton abboti és az ayi gimnáziummal, a kis küldöttség hazautazása után mégis úgy döntöttek, hogy a magyarországi testvérváros gimnáziumával is szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Így került sor 1994 tavaszán az első diákcserére: iskolánk diákjai Besigheimba utaztak és mi fogadtuk a besigheimi gimnázium diákjait. Azóta minden évben tavasszal megismétlődik a diákcsere, idén tavasszal 10. alkalommal utaznak diákjaink Németországba. A Besigheimba utazók létszáma évente változik, átlagosan 20 diák és 2 kísérő tanár utazik. A legnagyobb létszámú csoport 29 diák volt, de volt olyan is, hogy csak 3 diákot fogadtunk. A csoportokban vannak mindkét oldalon olyan tanulók, akik másodszor, harmadszor vesznek részt a csereprogramban. Ezt a tényt örömtelinek is tekinthetjük, hiszen aki másodszor, sőt harmadszor is vállalkozik az utazásra az valószínű jó tapasztalatokra tett szert. Kétségtelen, hogy a cserével iskolánk diákjai csak nyerhetnek. Megismerhetik Bátaszék testvérvárosát Besigheimot, az ottani modern jól felszerelt gimnáziumot, tanórákon is részt vehetnek. Az egy hét alatti kirándulások során diákjaink eljuthattak Ludwigsburgba, Stuttgartba, Rothenburgba, Heidelbergbe, Tübingenbe, Straßburgba, hogy csak néhány fontosabb várost említsünk. Múzeumok, kiállítások, mozilátogatás, színházlátogatás, focimeccsen való részvétel gazdagították a közös programot, no és az elmaradhatatlan diszkó a búcsúesteken. Diákjaink családoknál laknak, akik szeretettel fogadják őket. Sokuk számára óriási lehetőség a diákcsere, két hét nyelvgyakorlás, a nyelvtudásuk fejlesztése. Sokan igen jó kommunikációs készségre tesznek szert, amely hozzájárul a sikeres német középfokú nyelvvizsga letételéhez.
Iskolánkban évek óta növekszik a sikeres német középfokú nyelvvizsgát letevő tanulók száma. A hozzánk látogató besigheimi diákok megismerhetik iskolánkat, városunkat, annak közelebbi és távolabbi környékét: Szekszárd, Baja, Decs, Mohács, Pécs, Harkány, a Balaton és Budapest szerepelnek az úti célok között.
Hogy ez a kapcsolat működik és a diákcsere évente létrejöhet a besigheimi kollégák lelkes kis csapatának is köszönhető, akik már mindannyian többször fogadták diákjainkat és tanárainkat, szervezték programjukat, viselték gondjukat és kísérték Bátaszékre a besigheimi gimnazistákat.
Dr. Armin Stirn igazgató úr mindig nagy szeretettel fogadta a küldöttséget, maga is részt vett az ottani kirándulásokon. Helyettese Raap is részt vesz a programokon. Bátaszéken többször köszönthettük Angeborg Schörer, Ulrike Schrempf, Monika Schmutz tanárnőket és Günther Bentele, Reinhold Dengel, Gerhardt Zeller tanárurakat.
Iskolánkból Krammerné Gehring Éva, Postáné Herendi Yvett, Schrothné Molnár Zsuzsanna, Neidhardtné Gyarmati Erzsébet, Tarjányi Pálné kísérték és fogadtak többször dákcsoportokat.
Diákjaink utazását az iskolai alapítvány minden évben anyagilag is támogatja.

 

2003. március 10.